Fiets-reis.nl

Ride Along

Alpen Challange Lenzeheide

Een van de mooiere GranFondo's van Europa, ook een van de zwaardere :-), de alpen Challenge. Deze GranFondo doet zijn naam eer aan omdat ie start in het hartje van de Alpen, Zwitserland. De start van deze monstertocht ligt in Lenzerheide z'n 45 kilometer van Sankt Moritz (de wintersportplaats van de rich and famous). Lenzerheide is meer bekend van zijn Dowh Hill parcoursen en de Ronde van Zwitserland komt er altijd wel doorheen. Waar je wel even aan moet wennen zijn de prijzen voor verblijf, eten en drinken. Deze zijn aan de hoge kant. Het gebied is extreem mooi, schoon en opgeruimd. Mooie ver gezichten en grote alpen cols in de buurt! Echt een aanrader.

Klimmen doe je over 5000 HM en deze hoogtemeters zijn verdeelt over drie Cols van buiten categorie. Te beginnen met de Albula Pass deze ligt op 2315M en loopt geleidelijk op, niet echt steil te noemen, het verschil in de cyclo wordt hier direct gemaakt dat dan weer wel. De stijging is ongeveer 12%, een relatief klein verzet moet gekozen worden. De afdaling loopt mooi en is niet gevaarlijk, op naar het dal van Sankt Mortiz.. Daar start de volgende klim richting Italië, de Maloja Pass...

Net voor de Maloja wordt er een scheiding gemaakt tussen de snelle renners en de langzamere renners, hier wordt je als je te laat bent op de korte route gezet en doe je niet meer mee voor het eindklassement. Rij je door dan krijg je een mooie klim voorgeschoteld, de Maloja pass. De klim is 32 km lang en klim naar maar 1435 meter hoogte, het eerste gedeelte is relatief vlak. De 'andere' kant is een stuk steiler (klim je in 9 kilometer naar 1435m). In de afdaling kom je over de Italiaanse grens, deze staat wagenwijd open, je rijdt met 75km/h door de poortjes (speciaal opgezet voor deze cyclo).

De afsluiter is de Julier Pass, deze is weer hoog te noemen en loopt naar 2248 meter hoogte.

Wij deden mee aan de editie 2017. Helaas was het nog nooit zulk extreem slecht weer geweest als de keer. De hele dag regen, hagel en zelfs wat sneeuw. Ook werden we getrakteerd op onweer onderweg boven op een pas. Flink afgezien en door het slechte weer veel uitvallers.

Met een mooie 2e plek voor Sonja.

 

E-mailen
Bellen
Map
Instagram