Fiets-reis.nl

Ride Along

E-MTB Dolomieten

E-MTB in de Dolomieten

We wisten niet dat het zo leuk zou zijn... E MTB in de bergen. Met een Full suspension Mountainbike aangedreven met een Shimano Steps van 630 Watt de bergen in en rijden over heftige paden naar de hoogste toppen. Je denk direct: ohhhh wat makkelijk, maar het tegendeel is waar, je moet goed opletten en de heftigste paden zijn nog best zwaar, ondanks de elektrische aandrijving! Je moet nog stevig op de pedalen.


Materiaal huren


Er zijn verschillende verhuurbedrijven in omgeving van Val Gardena. Dit zijn bedrijven die in de winter een skischool hebben en in de zomermaanden E bikes verhuren. Het materiaal wordt extreem gebruikt, let voordat je vertrekt goed op dat materiaal goed in orde is en de batterij vol. Met een batterij kan je ongeveer 50 km rijden (25km heftig bult op). Die 25 km lijkt weinig, dat is het in de praktijk niet. Je gaat niet harder dan 8km/h bult op, je bent dus best lang onderweg.

Wij hebben gehuurd in Wolkstein, bij verhuurbedrijf MTB School Val Gardena (aan de rand van de Sella Ronda). Prima materiaal met als voordeel dat wij hun prive bikes mochten huren. Voor vertrek een korte uitleg en gaan...


Routes - wandelaars hebben voorrang

We hebben wel wat voorbereidingswerk moeten doen. Uitpluizen waar routes beginnen en welke bordjes je moet volgen. Helaas is het wel zo dat er minimaal aan borden is gebruikt (niet zoals in NL). Een GPS is echt wel aan-te-raden. Zodra je op een pad zit (en je zeker bent van de route) kan/ moet je deze gewoon volgen en rijden (naar boven) tot de volgende splitsing. Bij splitsing aan de hand van GPS checken welke kant je op moet/ welke richting je op moet (staat gewoon geen bordje). Zo vervolg je je weg en kom je op de mooiste plekken! Onderweg kom je andere MTB'ers tegen (allemaal op de elektrische bike). Kijk niet op als ze een bevestiging vragen of ze goed op weg zijn!

Er is een (1) regel: WANDELAARS HEBBEN VOORRANG... En terecht, het zijn er veel en het is logisch dat je vaart mindert en op ruime afstand passeert. Ook is het van belang dat je de snelheid op wandel/ MTB paden lag houdt, de paden zijn wel breed maar steil, hierdoor is remmen lastig, zeker op losse ondergrond.

De kleuren die je kan rijden zijn Blauw - rood - zwart (van makkelijk naar zeer moeilijk). Dit is dezelfde aanduiding als bij het skiën. De routes lopen ook in een combi omhoog, b.v. zwart, veel losse rotsen, keien en echt wel steil omhoog (25%)... Dat betekend zo af en toe lopen en je goed concentreren. Rij je naar beneden... Dan is dit (zwarte gedeelte) een minder goed idee voor beginners, kans dat je slipt en valt is gewoon groot.

3 routes op een dag met een totaal van 53KM, dan is je batterij wel leeg. Ook is je eigen batterij wel leeg en de tijd van de dag is dan ook wel verlopen (bike weer terug brengen).

Boost


Er zitten vier standen op je bike, deze heb je allemaal nodig. Gebruik de 'boost' stand alleen maar op de extreme stukken. Gebruik je deze constant dan ben je zo door je accu heen. Het meest rij je in eco en Trail, dan kan je langer doen met je accu en is er voldoende ruimte om te genieten van de omgeving!

Neem een oplader mee als je nog langer gaat sporten. Op de berg zijn verschillende oplaadpunten beschikbaar. Deze worden echt niet allemaal gebruikt! Dan kan je tijdens lunch bijladen en kan je harder fietsen of langer wegblijvenE-mailen
Bellen
Map
Instagram