Fiets-reis.nl

Ride Along

Wielrennen in de Ardennen

Het is het weekend voor Luik-Bastenaken-Luik... We hebben er zin in maar het is fris, het opwarmen van de dag komt moeilijk op gang in april... Maar we zijn er klaar voor (denken we)... De eerste afdaling, we zitten nu nog op een plateau, is met deze kou ( 0 graden ) een uitdaging. We stoppen een aantal keer om onze handen te warmen! Je wil op zo'n dag niet teveel kleren meezeulen, handschoenen en beenstukken heb je alleen het eerste uur nodig, vandaar.


Uitvalbasis is Malmedy

We hebben een leuke B&B gevonden in Malmedy, da's zo'n 230km rijden vanuit Twente. Prima te doen na het werk en de moeite waard. Malmedy is een van de mooiere stukken van de Ardenne... Heuvels, goede straten en rivieren, kortom een zeem mooi landschap. Omdat het gebied toeristisch is spreken de mensen daar ook nog wel een beetje Nederlands, wel handig. Ook zijn er voldoende winkels open (ook op zondag).

Route

De route loopt in dit geval via het Noorden, eerst richting Luik... De eerste grote klim is de La Redoute, een klim over 1.6KM met een stijgingspercentage van gemiddeld 10%... Echt wel een zware klim, de vestjes kunnen nu wel uit en een de beenstukken in de stuurtas! Lekker opgewarmd richting Sprimont. Doordat de Ardenne gebruikt wordt als 1 groot natuurgebied zijn de straten super strak, lopen mooi en het is er op zondag echt rustig te noemen. Dat was in het verleden echt wel anders. Alle gaten in het wegdek zijn verdwenen en mooie huizen zijn op de flanken verrezen! Echt anders dan een 15 jaar terug, toen was alles anders.

In de buurt van Sprimont hebben we ervoor gekozen om-te-buigen richting het zuiden. Het blijft maar op en af gaan, een klim uit de Ardenne ziet er als volgt uit (in het kort dan): Je hebt net afgedaald - je komt op een doorgaande weg - je buigt af een asfalt straat op (wel goed asfalt) - De klim loopt steil (12%) - De klim vlakt af (3%) - de klim loopt door, vals plat - je rijdt over een plateau - je daalt weer af. Dit zijn de klimmen zoals je kan verwachten in dit gedeelte van de Ardenne! Dit zal erg zwaar aanvoelen, om een idee te geven in de klassieker Luik - Bastenaken - Luik zitten 22 van dit soort beklimmingen. Goed voor 4000+ hoogtemeters. Luik - Bastenaken - Luik is, denk ik, een van de zwaarste klassiekers (zijn allemaal zwaar maaaar... deze)...Dan is er een lastig stuk zo op ongeveer de helft... De klim naar Bastogne... Langs een grotere weg en dan iets meer dan vals plat voor meer dan 11 km. Dit stuk is even doorbijten geblazen, zeker als de wind verkeerd staat, wind op kop zal een probleempje kunnen opleveren... Het afsnijden van de route kan hier prima! Dat hebben we ook gedaan, Bastogne niet gehaald, de volle 250 km niet volbracht. Doordat het in de ochtend koud was konden we niet veel vaart maken. Ook de zwaarte van het parcours zorgt ervoor dat 250 km erg veel is in dit gebied! constant bult en af... Het door klimmen naar het plateau is echt heftig. Kortom het parcours, het weer zorgt ervoor dat het een moeilijke klassieker is om te rijden.

Het advies is ook om zeer goed getraind aan dit avontuur te beginnen anders wordt het niets. Ik denk dat een basis conditie een must is en daar bovenop een minimaal van 3000 trainingskilometers om deze tocht te volbrengen! Een kortere ronde zoals in de toer versie (150km) brengt je over alle mooie klimmen en laat je de prachtige Ardenne zien. Het fietsen van 250 km is een hele uitdaging maar geen must. Misschien zal het rijden met minimaal 4 personen wat extra rust brengen, maar je moet de klimmen toch zelf op!

Sportvoeding

Wij hebben gereden met sportvoeding van Maurten, nieuw op de markt. Deze sportvoeding komt uit Zweden en is zeer goed te noemen! Wij zijn begonnen met de Drink MIX 320, zo krijg je voldoende koolhydraten binnen die je veelvuldig nodig zal hebben! Doordat Maurten een mix is van Koolhydraten (ook langzame) en vezels blijf je goed gehydrateerd. Doordat Maurten Drink Mix in de buik een gel wordt (zit een product in die reageert met het maagzuur) boert ie niet op! Ook is de Maurten sportvoeding neutraal van smaak en is reukloos! Ook hebben we gels mee van Maurten, deze zijn allemaal voorzien van Cafeïne, met als reden dat we geen koffie kunnen drinken onderweg en wel verslaafd zijn!

Route: Strava 

Lengte: 158 km

Lengte in tijd: 6:39:31

Hoogtemeters: 3.046

Gem snelheid: 23.7
E-mailen
Bellen
Map
Instagram